Tuomas Juhonpoika Väkiparta

Ristiverinen Tuomas kävi töiden salliessa ahkerasti nuorisoseuroissa ja seurasi innokkaasti aikaansa. Tuomas seurusteli jo nuorena Katri Pekantytär Matikan kanssa. Katrilla oli aikanaan identtinen kaksoissisar, joten hän piti nauhan ranteessaan, jotta sisarukset erottuisivat toisistaan. Katrin kerrotaan olleen nuorena hyvin innokas tansseissa kävijä. Tuomas ja Katri vihittiin useiden vuosien seurustelun jälkeen 3.2.1985. Kahdeksan aviovuoden jälkeen he saivat ensimmäisen lapsensa Hiljan s.1903. Sitten syntyivät Ilmi s.1908, Väinö s.1909, Toivo s.1911 ja Aarne s.1913.

Tuomas hoiti Juhon kuoltua Väkeläntilaa. Sotavuonna 1918 kerrotaan taloon tulleen remminiekkoja. He käskivät Tuomasta vartioimaan ase kädessä Väkelän siltaa. Tuomas puolustautui sanoen, että ”en mie ossaa ampuu”. Miesten kerrotaan sanoneen, että ”myö opetettaa”. Tuomas suostui, jotta taloon ei tullut vaikeuksia.

Tuomas oli huono jaloistaan, joissa oli ”mustaruusu” joka ei parantunut lyijypaperilla hieronnasta huolimatta. Hänen sairastamisensa lisääntyi ja hän sai `”tuberkkelin” selkäänsä ja kuoli 47-vuotiaana. Katri ei osannut lukea eikä kirjoittaa, mutta kasvatti viisi lastaan aikuiseksi jäätyään leskeksi jo nuorena. Hän hoiti Väkelän tilaa kunnes Väinö-poika varttui aikuiseksi.

Väinö vihittiin vähän ennen sotia Maria Losikoffin kanssa ja he saivat yhden Mailis-nimisen tyttären. Väinö ja Maria sairastuivat lavantautiin ja jotka kuitenkin menehtyivät. Pikku Mailis joutui kasvattivanhemmille, jotka kuitenkin kuolivat lyhyen ajan sisällä. Aarne-eno antoi sisarensa orpotyttärelle kodin. Hilja-tyttären kerrotaan eläneen vanhana piikana koko elämänsä ja kutoneen neulekoneella tilauksesta vaatteita. Toinen tytär Ilmi vihittiin Tuomas Torkkelin kanssa ja he saivat viisi tytärtä. Ilmi ja Tuomas viljelivät maata kahdessakin paikassa ennen talvi- ja jatkosoita.

Väinön kuoltua hoiti Toivo Väkelän tilaa. Hänellä oli neljä poikaa vaimonsa Hulda o.s. Poikselän kanssa ja hän kuoli sodassa vuonna 1941. Vanhan Väkelän rakennukset tuhoutuivat kokonaan sodanaikaisissa pommituksissa. Hulda rakennutti kuitenkin vielä välirauhan aikaa päärakennukseksi hirsitalon. Tuomaan poika Aarne toimi kansakoulusta päästyään myymäläapulaisena Unnunkoskella ja myöhemmin Korpelanmäen Osuuskaupan hoitajana. Aarne oli myös verosihteeri ja sodassa kirjuri. Hän avioitui sodan aikana Vieno Mustosen s.1918 kanssa ja perhe lisääntyi myöhemmin.

Evakkoon Tuomaan ja Katrin jälkeläiset sijoittuivat ensin Ilmajoelle. Sieltä Ilmin perhe sijoittui Nakkilaan, Toivon leski Hulda perheineen Eurajoelle, Aarne Parkanoon ja Hilja Ikaalisiin, jonne Tuomaksen leski, Katri myös asettui.