Juho Juhonpoika Väkiparta 15.1.1878-10.7.1942 Räisälä

Juho menestyi hyvin kansakoulussa ja sai muun muassa laskennosta täyden kympin. Hän vei jo nuorena vihille 17-vuotiaan Liisa Simontytär Kuisman. Avio-onnea ei ehtinyt kestää kuin nelisen vuotta, kun Liisa menehtyi keuhkotautiin. Juho avioitui toisen kerran marraskuussa 1904 Anni Matintytär Ihalaisen kanssa. Vuoteen 1911 asti he asuivat ja työskentelivät Väkelässä. Sitten he siirtyivät viljelemään omaa tilaansa Hytinlahden lähelle Kaukolaan.

Juho oli aktiivistesti mukana kunnallisissa luottamustehtävissä. Hänet valittiin Räisälän kunnanvaltuustoon ja hän toimi kunnanhallituksen puheenjohtajana sekä verolautakunnan jäsenenä. Lisäksi hän oli Hytinlahden kansakoulun ja Osuuskaupan johtokunnissa. Juho joutui käymään usein Viipurissa Osuuskaupan asioissa. Kerrotaan kunnanmiesten sitten istuskelleen kaivonkannella ja keskustelleen kunnan asioista.

Juho oli luonteeltaan hyvin lapsirakas. Hänellä oli tapana pitää niin omiaan kuin lapsenlapsiaan sylissä. ”Ukko” ja pojat kävivät usein lähijärvellä kalassa. Tällöin pystyttiin keskustelemaan aivan ”miesten kesken”. Kalastusta varten valmisti Juho rysiä, joista suurimmat olivat jopa miehenkorkuisia. Anni vaimo oli valistunut ihminen ja tasapuolinen äiti. Juhon tavoin hänellä oli hyvä laskupää. Niinpä hän kävi kotitöiden ohessa laskemassa muiden Väkeläisten kankaiden ja kuteiden menekkiä vuoden tarpeiksi.

Lapsia Juholla ja Annille syntyi kahdeksan; Aino s.1906, Saima s.1908, Katri s.1910, Tyyne s.1912, Einar s.1914, Toini s.1916, Hilja s.1918 ja Matti s.1920. Einar ei ehtinyt täyttää kymmentäkään, kun hän putosi jäihin ja hukkui. Kuopus Matti kaatui Ravantsaaren taistelussa 29.6.1944. Hänet on haudattu Luumäen sankarihautaan.

Juhon nuoremmat sisaret Helena, Mari ja Iita vierailivat usein Hytilahdessa ja kävivät tuolloin myös paimenessa opastamassa nuoria veljentyttäriään. Anni-äiti kertoi tapauksesta, jossa kolme lehmää ”halkesivat” karattuaan apilalaitumelle. Kolmen lehmän menetys oli iso lovi tuon ajan elintasossa.

Syksyllä vuonna 1939 joutui Juho lähtemään perheineen evakkoon ilmajoelle, jossa hän myöhemmin toimi myös kunnallistehtävissä. Talvisodan päätyttyä perhe palasi takaisin Räisälään, jossa Juho sairastui tuntemattomaan syöpälajiin ja kuoli Diakonissalaitoksella. Juhon perhe sijoittui sotien jälkeen Nakkilaan, jossa he saivat pika-asustustilansa.