Hilma Maria Juhontytär Poskiparta o.s. Väkiparta 9.6.1894-10.4.1979

Neljättätoista Katrin ja Juhon lapsista kutsuivat seutulaiset ja tuttavat Mariksi. Hän oli melkein seitsemäntoistavuotias, kun hän pääsi ripille. Päivä jäi hänelle ja monelle muulle Väkeläiselle mieleen, koska Väkelän isäntä Juho Tuomaan poika Väkiparta kuoli tuona päivänä. Käsistään näppärän Juhon kerrotaan viime töikseen värkänneen tyttärelleen Marille rippikengät. Marin viedessä isä Juholle puhtaita vaatteita edellisenä lauantaina saunaa varten, kerrotaan Juhon tokaisseen hänelle, että ”taitaa tytär tuoda viimeistä kertaa isälleen puhtaita vaatteita”. Juholla tuntuu olleen aavistus lähdöstään.

Marin voi sanoa olleen tuon ajan aktiivinen nuori. Hän kävi muun muassa Räisälän kansanopiston ensimmäisten joukossa. Kansanopisto perustettiin vuonna 1908. Mari harrasti myös näyttelemistä ja hänen kerrotaan näytelleen muun muassa Niskavuorelaisissa. Mari ehti viettää nuoruuttaan pidempää kuin sen ajan tytöt yleensä. Hän avioitui vasta 25-vuotiaana Antti Tuomaan poika Poskiparran kanssa. Heidät vihittiin maaliskuussa 1920. lapsia kymmenen vuoden sisällä kaikkiaan kuusi; Matti s.1921, Arvo s.1922, Urpo s.1924, Helvi s.1926, Irja s.1929 ja Antti s.1931. Pieni Urpo-poika eli vain kesästä syksyyn. Jälkipolville ei ole kulkeutunut tietoa hänen kuolinsyystään. Tiedetään vain Marin kuljettaneen poikaa lääkärissä kesän kuluessa.

Mari lähti muiden väkeläisten tavoin evakkoon vuoden 1939 syksyllä. Matka suuntautui ensin Keski-Suomeen, Karstulan pitäjään. Aviomies Antti ja vanhimmat pojat jäivät vielä joksikin aikaa linnoitustöihin Räisälään taisteluhautoja ja bunkkereita tekemään. Joutuipa 46-vuotias Antti vielä sotaankin. Keväällä 1941 Mari muutti perheineen Kuorilaan, Ulvilan kuntaan, siellä velipoika Ilmari oli saanut lunastettua pika-asutustilat muutamille sisaruksilleen Villilän kartanon maista. Neljä sisarusta; Ilmari, Mari, Topias ja Toivo asuivat samassa talossa kesän 1941. Radiokin ostettiin tuon kesän aikana kolmen perheen voimalla. Tuon vuoden lopulla palattiin takaisin Räisälään, jossa ehdittiin olemaan 2,5 vuotta. Keväällä 1944 oli jälleen edessä evakkomatka, joka suuntautui tällä kertaa pohjanmaalle, Luopajärvelle. Mari ehti asua vuoden Luopajärvellä, kun muutti taas Kuorilaan. Vuonna 1947 rakennettiin omalle tilalle navetta sekä talli ja seuraavana vuonna itse asuintalo. Mari kuoli Ulvilassa 84-vuotiaana.